Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Κ. Καλαϊτζάκης

10. Μικρά βιογραφικά
Ένας αρχαίος και μακρόβιος φροντιστής, που ασκεί το επάγγελμα σε οικονομικά κυρίως μαθήματα, από το 1890 έως το 1930. Τον συναντάμε στις αρχές του 1892 σε διαφημιστική καταχώριση:

ΣΧΟΛΗ ΔΙΠΛΟΓΡΑΦΙΑΣ
Οδός Αγ. Μάρκου αρ.20 (Καλαμιώτου)
Η υπό του καθηγητού της λογιστικής Κ. Καλαϊτζάκη από διετίας συστάσα και κανονικώτατα λειτουργούσα σχολή είναι η μόνη ευδοκιμήσ...ασα στο είδος της. Όσοι οι επιθυμούντες να κρατώσι οιανδήποτε διαχειρήσεως λογιστικά βιβλία δύνανται να γίνουσι τέλειοι διπλογράφοι εντός μικρού χρονικού διαστήματος. Ικανόν δε τεκμήριον τούτου και της ακριβούς και ευμεθόδου διδασκαλίας αυτού είναι ο μέγας αριθμός των εκμαθώντων
και των ήδη μαθητών του.
ΚΑΙΡΟΙ, 23 Φεβρουαρίου 1892

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη διάρκεια του ίδιου έτους ο
Καλαϊτζάκης έχει 76, συντομότερες βέβαια, καταχωρίσεις στην ίδια εφημερίδα. Το 1897 μετακομίζει στην οδό Μιλτιάδου 15, στην ίδια περιοχή, και συνεχίζει να διδάσκει έχοντας και καθηγητές, που διδάσκουν ξένες γλώσσες. Το 1898 εκδίδει βιβλία σχετικά με το εμπόριο, τη λογιστική και την εμπορική αλληλογραφία. Με την είσοδο στον 20ο αιώνα, ακολουθώντας την μόδα της εποχής, ονομάζει τη σχολή του: Νέα Εμπορική Ακαδημία και δημιουργεί τμήματα προετοιμασίας για κάθε είδους διαγωνισμούς προσλήψεων. Το 1908, βρίσκεται στην οδό Σταδίου 24 και αργότερα στην οδό Καραγιώργη Σερβίας 10 (1912). Τελικά, στην περίοδο του φροντιστηριακού «μπουμ» 1927-1930 μετακομίζει οριστικά στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη 3, όπου είναι και το σπίτι του. Εκεί ανοίγει φροντιστήριο για όλες τις σχολές. Στο φροντιστήριο αυτό δίδαξαν δύο μεγάλοι φροντιστές, ο Διονύσιος Βερέττας μετά την αποστράτευσή του και ο Δημήτριος Δανάλης, όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου