Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018


1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΙΩΑΝΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑΡΑΣΕΙΟ

Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας...

Η ιστορία του σχολείου μας αρχίζει το ...........μακρινό 1939, όταν το πρακτικό Λύκειο μετονομάστηκε σε Γυμνάσιο και στεγάστηκε στο παλαιό κτήριο του Ιωάννου Ιωάννου.

Επειδή το κτήριο αυτό δεν κάλυπτε πλέον τις ανάγκες των μαθητών της περιοχής, η "Διδακτηριακή επιτροπή του Γυμνασίου Ξυλοκάστρου " απευθύνθηκε προς τους Έλληνες της Κορινθίας που ζούσαν στην Αμερική και ζήτησε την οικονομική τους συνδρομή για την ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου.

Η σημαντικότερη των χορηγιών ήταν του Π. Ταράση, με αποτέλεσμα το 1956 να εγκαινιασθεί η πρώτη πτέρυγα του νέου Γυμνασίου. Τέσσερα χρόνια μετά ολοκληρώθηκε η οικοδόμησή του με την προσθήκη και δεύτερης πτέρυγας.

Στο ίδιο κτήριο αργότερα συστεγάστηκαν το 2ο Γυμνάσιο και το Λύκειο της πόλης μας που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ανεξάρτητα κτήρια.

Σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου εξακολουθεί να λειτουργεί στο ιστορικό κτήριο που βρίσκεται απέναντι από το κόσμημα του τόπου μας, τον Πευκιά και ανήκει στο Ιωάννειο και Ταράσειο συγκρότημα. Έχει ανακαινισθεί μερικώς και λειτουργούν σε αυτό εργαστήρια πληροφορικής, τεχνολογίας και εικαστικών. Ακόμη διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, αξιόλογο εργαστήριο Φυσικών επιστημών και αίθουσα Μουσικής. Περιλαμβάνει δέκα αίθουσες διδασκαλίας στις οποίες γενιές παιδιών της περιοχής μας πέρασαν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους και έπλασαν τα πρώτα τους όνειρα.πηγή:  Στ. Κουτίβας " Τα ιστορικά του Ξυλοκάστρου"

Δημιουργοί του άρθρου: Αναστασία Κωτσιοπούλου, Σοφία Υψηλάντη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου