Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018



ΕΛΛΗΝΙΚA ΓΥΜΝAΣΙΑ ΘΗΛEΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙKA ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1900
Γιώργος Μαυριδοπούλου Ελίνα Μητολίδου Ευγενία Παπαντωνίου Δήμητρα Πάσσα Ευαγγελία
Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης (1/2)Σχολείο Ίδρυση Τοποθεσία τωρινή Παρθεναγωγείο Περίπου 17ο γυμνάσιο 1875 Είχε θέση Διδασκαλείου. Διδασκαλείο θηλέων 1850 Φιλίππου και Αγ. Σοφίας Είχε θέση Διδασκαλείου1ο γυμν. θηλέων 1919 Κ.Θ.Β.Ε. Μπλε ποδιές, άσπρος γιακάς, κορδέλα, κάλτσες άσπρες, σήμα στο στήθος2ο γυμν. θηλέων 1933 Μαράσλειο Σήμερα βρίσκεται 14ο Γυμνάσιο-Λύκειο, 3ο γυμν. θηλέων 1936 Σιντριβάνι Προήλθε από διχοτόμηση με το Α΄Γυμν θηλέων
Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης (2/2)Σχολείο Ίδρυση Τοποθεσία τωρινή4ο γυμν. θηλέων 1947 Γυμνάσιο Θηλέων Βαρδάρη-Ικτίνου Εξυπηρετούσε τις Δυτικές Συνοικίες5ο γυμν. θηλέων 1956 Σιντριβάνι Σήμερα είναι το 17ο Γυμνάσιο- Λύκειο. Δημοτική Εμπορική 1950 Πλατεία Αριστοτέλους σχολή θηλέων Έκαναν διάλειμμα μαζί με το σχολείο των αρρένων και το μάθημα της Γυμναστικής στην ταράτσα. Οικοκυρική Σχολή 1939 25ο γυμνάσιο Κέντημα, ραπτικά, μαγειρική
Το Παρθεναγωγείο της Θεσσαλονίκης Στεγάστηκε στη συνοικία Αγίου Αθανασίου και περιλάμβανε νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο θηλέων. Δωρίστηκε στην Κοινότητα από την Μαριγώ Καρανικόλα το 1845. Είχε 70 μαθήτριες.
. Ελληνικά Εκπαιδευτήρια (θηλέων) ΣταματίαςΒαλαγιάννη Ιδρύθηκαν το έτος 1929. Όλα τα εκπαιδευτήρια περιελάμβαναν: Μικτό Νηπιαγωγείο Μικτό Δημοτικό (η διδασκαλία γινόταν με τη Γαλλική μέθοδο) Γυμνάσιο Θηλέων (με εκμάθηση 2 ξένων γλωσσών) Σχολή Θηλέων Γενικής Μορφώσεως & Ξένων Γλωσσών Οικοτροφείο Θηλέων
Εμπορικά Εκπαιδευτήρια Κωνσταντινίδη Στην τότε εποχή τα εκπαιδευτήρια Κωνσταντινίδη, ήταν σχολεία αρρένων, αλλά χρησιμοποιούνταν σαν φροντιστήριο για τα κορίτσια. Ακόμη, οι Τούρκοι ανάγκαζαν τους Έλληνες να διδάσκονται και Ισραηλίτες σ’ αυτό το σχολείο.
Το Α΄ Γυμνάσιον θηλέων «Κατά το 1919 ,ιδρύθηκε το Α Γυμνάσιο Θηλέων, το οποίον διευθύνον επί ένα έτος από κοινού μετά του Ανωτέρου Παρθεναγωγείου». Έτσι, αρχίζει η ιστορία του Α Γυμνάσιου Θηλέων Θεσσαλονίκης, μέσα από τα γραπτά μιας λαμπρής εκπαιδευτικού, της κας. Μαρίας Βουγιούκα, η οποία συνέδεσε το όνομά της με τρία από τα σπουδαιότερα εκπαιδευτήρια Θηλέων της πόλης: το Ανώτερο Παρθεναγωγείο, το Α Γυμνάσιο Θηλέων και το Γ Γυμνάσιο Θηλέων. Από το 1920 τη διεύθυνση του πρώτου Γυμνασίου Θηλέων της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει πλέον Γυμνασιάρχης (η Μ. Βουγιούκα δεν ήταν απόφοιτη του Πανεπιστημίου) και στεγάζεται σε οικία κοντά στο ΚΘΒΕ.
Οικοκυρική σχολή Θεσσαλονίκης: Η Οικοκυρική Σχολή Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1939 από το Αρσάκειο και στεγάστηκε στην Οδό Εγνατία 126, στο οποίο κτήριο στεγάζεται σήμερα το 25ο Γυμνάσιο. Το 1962 είχε 300 μαθήτριες, οι οποίες πέρα από τα βασικά μαθήματα, διδάσκονταν Βρεφοκομία, αλλά και Ραπτική, Κέντημα και Μαγειρική.
Δημόσια Εμπορική Σχολή Θηλέων Δημιουργήθηκε το 1950 όταν η Μικτή Εμπορική Σχολή διαιρέθηκε σε Αρρένων και Θηλέων. Στεγάστηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Τα μαθήματα γίνονταν εναλλάξ με την Αρρένων (πρωί η μία, απόγευμα η άλλη). Το 1952 η Σχολή μεταφέρθηκε για ένα διάστημα στη Βασ. Όλγας και Μαρτίου και στο τέλος στο κτήριο της "Παλιάς Οικοκυρικής",Eγνατία 132 και Παλαιολόγου.
Πρότυπον Παρθεναγωγείον Στέφανου Νούκα Ο Στέφανος Νούκας, ιδρυτής του εκπαιδευτηρίων, μαζί με τη σημαντική βοήθεια της καθηγήτριας Αγλαΐα Σχινά κατάφεραν να επιτελέσουν έργο εθνικό και αξιέπαινο. Μάλιστα, το πάθος της καθηγήτριας ήταν τέτοιο, που όπως αναφέρει η λογοτέχνης Ρούλα Παπαδημητρίου, απόφοιτος της σχολής: «Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, το ονομαστό Σχολείο αποτεφρώθηκε. Ακαταπόνητη όμως η Αγλαΐα Σχινά συνέχισε σ’ ένα κτίριο της Λεωφόρου Στρατού…»
Πηγές Internet: tp://users.auth.gr/~marrep/LESSONS/ERGASTIRI/NEW_TECHNOLOGY/1 Google Images Το βιβλίο: Τα σχολεία της Θεσσαλονίκης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου